Maria-Pia
Boëthius
är författare
och debattör

Kvinnor startar inte krig

Krönika maj 2003
... att vara kvinna på vår jord är att leva under ständigt hot om terror.
Det jag tänker skriva nu kommer att göra en del män rasande. Men när ni känner vreden välla fram, stanna upp en stund och betrakta den. Vad är det som gör er så arga, innerst inne? Och riktar ni verkligen vreden mot rätt håll?

Strax under tretusen människor dödades i terrorattentatet mot World Trade Center den elfte september 2001. Detta har lett till tredje världskriget, ett nytt slags allomfattande krig som kallas kriget mot terrorn. Den amerikanska livsidén och väst är hotade av terror och därför måste många dö, både unga soldater och civila.

Varje år mördas en halv miljon kvinnor av ”sina” män här på jorden. Det finns ingen ordentlig siffra, men en halv miljon är vad jag fått ihop efter ingående studier – och det är lågt räknat. Många länder i Afrika, eller delar av Indien har ingen statistik, liksom många andra hörn i världen. I länder som Sverige mördas färre kvinnor; men i ett land som Ryssland är kvinnomördandet högst i väst. Till detta kommer ett oändligt antal våldtäkter och misshandel, liksom att miljontals män här på vår jord köper sexslavar och åker till tredje världen och köper sex med barn eller kollar barnporr på Internet. Och varje bild av barnpornografi är ett redan utfört övergrepp.

Sanningen är den att vara kvinna på vår jord är att leva under ständigt hot om terror: varje dag och alltid. Kvinnor och barn mördar mycket sällan män, de våldtar inte, de misshandlar sällan, de köper inte barn eller sexslavar. Det finns naturligtvis undantag, men siffran är högt räknat 95 procent mot 5 procent. Det är sant att ännu fler män mördas av män. Men när vita urskillningslöst mördade svarta – var rasistmördandet då mindre ohyggligt därför att vita också mördade vita?

Svenska män vill i allmänhet inte höra talas om kvinnoskändandet i världen. ”Vi är bättre”. Javisst. Men här mördas också kvinnor, hundratusentals kvinnor misshandlas i Sverige och tiotusentals kvinnor våldtas varje år. Barnporr konsumeras på Internet och tusentals kvinnor lever som sexslavar i Sverige – män i Sverige köper slavar 2003!

Vi kvinnor har inte startat något världskrig mot den terror kvinnor – och barn – utsätts för; och där många fler utplånas än i de sammanlagda terrorattentaten på jorden. Istället är det kvinnorna här på jorden som utgjort basen för det största globala motståndet mot krig någonsin i världshistorien. Vi har inte stött någon Saddam Hussein. Vi har sagt att vi kräver att de som ”leder” här på jorden måste vara mer kapabla, mer kompetenta än att se världen som ett skafferi, där de förvarar sin egen kanonmat; att skicka ut att döda och dödas.

Män är så oerhört rädda för att belamras med skuld för vad andra män gör; fast i själva verket är män livrädda för mäktiga män. Det handlar inte om kollektiv skuld. Det handlar om kollektivt ansvar. Hur kan man lämna kvinnorna ensamma att slåss mot kvinnoskändandet och kvinnodödandet i världen? Och barnautnyttjandet?

Den som jublar åt att Bush krossade Saddam Husseins regim – vad tänker han göra åt terrorn mot kvinnorna och barnen i världen? Och den som inte jublade – vad tänker han göra? Låta det vara – avfärda det som ”naturlig” vardagsterror, naturligt mördande?

Jag är så trött på ”mansrollen” i världen att jag vet inte vad. Visa lite civilkurage! Underkasta er inte bara maktmännens och maktmediernas beskrivning av världen! Para er inte alltid med vinnarna! Det som i mansrollen beskrivs som mod är i själva verket ofattbar feghet. Den starkare slår och slår oavbrutet ihjäl den svagare.

2003-05-06

© Dagens Arbete. Citera gärna, men ange källan.